R.I.P. Pro/ENGINEER 1987-2010
Eveliina Koivula, Econocap Group,
25.04.2012

Ensimmäinen ProE-versio julkaistiin vuonna 1988 ja oli tullessaan vallankumouksellinen, olihan se ensimmäinen parametrinen 3D-mallinnussofta. Reilut parikymmentä versiota myöhemmin vuonna 2002 ohjelmisto sai lisänimen Wildfire, joka jäi siis historiankirjoihin 28.10.2010. Miksi ihmeessä?

Koska maailma muuttuu ja kehitys kehittyy.

Itse muistan elävästi, kuinka aloitin tietokoneen käyttöä juuri noihin syntytarinan aikoihin 80-luvun puolivälissä. Koneen kapasitetti olisi ehkä juuri ja juuri riittänyt avaamaan tämän kuvan (se olisi toki pitänyt ensin rakentaa jollain muulla konstilla):

Nyt koneeseeni mahtuu niitä jo melko monta eikä työstäminenkään sido kovin suurta osaa muistista. Ja tämä nyt on tietysti vain yksi esimerkki muutosten tiellä. (Nykypäivänä kuvakin suurenee klikkaamalla.)

Olen ollut alalla markkinointihommissa parisen vuotta enkä vieläkään juurikaan ymmärrä parametrisesta mallinnuksesta mitään, mutta ei minun kai tarvitsekaan. Jos vaihtaisin suunnittelun puolelle tekisin asiat kuitenkin helpomman kautta ja opettelisin käyttämään suoramallinnusta, sillähän sitä nuorempaakin sukupolvea kasvatetaan 3D:n maailmaan. Päämiehemme on ollut selvästi jälleen kaukaa viisas ja tehnyt nyt jo mahdolliseksi sekoittaa näitä molempia, jopa niin, että Creo Parametricin mukana tulee maksuton Freestyle-laajennus.

Suhtaudun itse aika ennakkoluulottomasti uusien asioiden oppimiseen, mutta myönnän, että Adoben jätettyä oman suosikkityökaluni Freehandin oman onnensa nojaan jo kohta 10 vuotta sitten, minun on ollut todella vastenmielistä ja työlästä vaihtaa sitä korvaavaan Illustratoriin. Syitä on monia, joista tärkeimpänä se, että tutuilla komennoilla on erilaisia muotoja, sijoitteluja ja ikoneita. Olisin todella kiitollinen, jos Adobe ottaisi mallia PTC:stä ja upottaisi ohjelmaan haun, jolla löytäisin kaiken kaipaamani muutaman kirjaimen naputtelulla sen sijaan, että nyt kirjoitan pitkiä hakurimpsuja Googleen ja saaduista linkeistä yritän arvuutella mistä parhaat neuvot löytyisivät. Väittäisin, että kynnys vaihtamiseen olisi alusta saakka ollut aika matala, eikä maailmanlaajuisesti joitakin tuhansia nimiä kerännyttä adressia ohjelmiston pelastamiseksi olisi koskaan tarvittu. Ilmeisesti ne loput miljoonat FH-käyttäjät kuitenkin onnistuivat oppimaan uusille tavoille ja ovat nauttineet muista ohjelmiston tuomista parannuksista työssään ja harrastuksissaan.

Taidanpa tästä lopulta itsekin aloittaa...

PS. Täältä löydät 5 syytä, miksi vaihtaisit nyt. Voit myös katsoa Webcastimme toukokuussa jos et vielä vakuuttunut.